Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Μνήμη της Αγίας Κωνσταντίας Προστάτιδος της Πάφου



site analysis



15904Η Αγία Κωνσταντία καταγόταν από την Πάφο και σύμφωνα με την αναφορά του Αγίου Ιερωνύμου Ιππώνος, στο βιβλίο του «Εις το περί εκκλησιαστικών συγγραφέων βιβλίον», υπήρξε μαθήτρια του Αγίου Ιλαρίωνα του Μεγάλου, του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 21 Οκτωβρίου, και ο οποίος ασκήτεψε στην Κύπρο και μάλιστα στο χωριό Επισκοπή της Πάφου.
Μετά τον θάνατό του Οσίου Ιλαρίωνα, η αγία Κωνσταντία παρέμεινε στο ασκητήριο, όπου και ο τάφος του Οσίου. Εκεί, με αγώνες ασκητικούς προσπαθούσε να μιμηθεί τον άγιο Ιλαρίωνα, προσευχόμενη αδιάλειπτα και αγωνιζομένη για την ψυχική της τελείωση. Με την πίστη της και τις πρεσβείες του αγίου Ιλαρίωνος αξιώθηκε να κάνει, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματο θαύματα για την πνευματική ωφέλεια των πονεμένων ανθρώπων.
Για την Αγία Κωνσταντία γίνεται μνεία και από τον χρονογράφο Κυπριανό ενώ ο Κύπριος λόγιος Στέφανος Λουζινιάνος (16ου αιώνα μ.Χ.) αναφέρει ότι η Αγία Κωνσταντία εθεωρείτο προστάτιδα της Πάφου. Ο Στάφανος Λουζινιανός γράφει επίσης τα εξής για την Αγία Κωνσταντίνα:
«Η Κωνσταντία, πολύ ευγενής κυρία της πόλεως Πάφου, υπήρξε μαθήτρια του Αγιοτάτου Πατρός Ιλαρίωνος, η οποία απέθανεν από αφόρητον λύπην, όταν ήκουσε τον θάνατον του κυρίου της και πως το σώμα του εκλάπη από μαθητήν του. Αξιέπαινος η πιστή αγάπη της: όχι μόνον ηγάπησε τον κύριον της ενόσω έζη, αλλά και του απέδιδεν άκραν αγάπην και μετά τον θάνατόν του».
Η Αγία Κωνσταντία έχει πλήρη ακολουθία στα Κύπρια Μηναία και στο απολυτίκιό της ονομάζεται «Προστάτιδα της Πάφου».
Ας έχουμε την ευχή της όλοι οι πιστοί και ιδιαίτερα οι εκ Πάφου αδελφοί μας όπου γης.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Πηγή churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου