Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Το ''ύστατο'' χαίρε στην Ιεραπόστολο του Κονγκό Θεανώ Μουσδελεκίδου (ΦΩΤΟ)



site analysis
istato theano 19
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης σύσσωμος κλήρος και λαός, αποχαιρέτησαν για την τελευταία της κατοικία τη γυναίκα, η οποία έγινε σύμβολο θυσίας, αγάπης και προσφοράς στους Κονγκολέζους αδελφούς μας, την μητέρα Θεανώ Μουσδελεκίδου.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, στις 10:30 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κολουέζι, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της θαυμαστής Ιεραποστόλου μητέρας Θεανώς Μουσδελεκίδου.
Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάνγκας κ. Μελέτιος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Κοσμά Θασίτη, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων Τσαμπούλας Αρχιμ. Βαρνάβα Γρηγοριάτη, τον προιστάμενο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λομπουμπάσι Πρωτοπρ. Αμβρόσιο Διαμαντίδη, Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας η συγκίνηση και η χαρά συγχρόνως ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων των παρισταμένων.
Έβλεπες ένα πλήθος, το οποίο ευεργετήθηκε πολύπλευρα από την μακαριστή μητέρα Θεανώ, να συμμετέχει με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη εκείνη τη στιγμή.
Μία σιωπηλή κραυγή επικρατούσε εκείνες τις ώρες της χαρμολύπης. Η σκέψη αυτομάτως, σε οδηγούσε στο παρελθόν και στο παρόν.
Στο παρελθόν, γιατί ταξίδευε το μυαλό στα μέρη που περπάτησε, που άπλωσε το χέρι της σε ανήμπορους ανθρώπους, που αγκάλιασε ορφανά και κατατρεγμένα παιδιά, που άνοιξε την αγκαλιά της στους ελαχίστους αδελφούς μας, τους φυλακισμένους, δίνοντας ένα κομμάτι ψωμί και ένα χαμόγελο ελπίδας και επιστροφής στην αληθινή ζωή, που έγινε συνεργάτης και συνοδοιπόρος του Ευαγγελίου και της αγάπης του μακαριστού Ιεραποστόλου, Αρχιμ. Κοσμά Γρηγοριάτη και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας κ. Μελετίου.
Και στο παρόν διότι έβλεπες για τελευταία φορά τον άνθρωπο, ο οποίος έδωσε υλικούς και πνευματικούς θησαυρούς, και κερδίζει τώρα τους ουράνιους θησαυρούς.
Το παρόν έδωσαν όμως και τα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής, όπου με την παρουσία τους εξέφρασαν κι’ αυτά την ευγνωμοσύνη τους προς το πρόσωπο της μητέρας Θεανώς γι’ αυτά τα σπουδαία που προσέφερε στην παιδεία.
Σημαντική θα λέγαμε, ήταν η παρουσία του Υπουργού Δημοσίων Έργων, κ. Μwangal Mbangu, και του Διευθυντού των Φυλακών στο Κολουέζι, κ. Tshikandji για τη συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια η μητέρα Θεανώ. Ιδιαιτέρως, με τον Διευθυντή των Φυλακών για τις επισκέψεις που έκανε όλα αυτά τα χρόνια στο Σωφρονιστικό κατάστημα των Φυλακών βοηθώντας υλικά και πνευματικά τους «ελαχίστους» αδελφούς μας.
Λίγο πριν το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάνγκας κ. Μελέτιος αναφέρθηκε για στην προσωπικότητα της μακαριστής μητέρας Θεανώς τονίζοντας: «Η μητέρα Θεανώ, ζούσε για το Χριστό και για τους αδελφούς της. Μοίρασε την περιουσία που της άφησε ο σύζυγός της και μετά το θάνατό του, αφιέρωσε ολοκληρωτικά τον εαυτό της στην υπηρεσία του Ευαγγελίου. Προτίμησε τον Χριστό και όχι το χρυσό. Πριν ξεκινήσει για την Εξωτερική Ιεραποστολή, γνώρισε τον μακαριστό Ιεραπόστολο Αρχιμ.π. Κοσμά Γρηγοριάτη, και τον συμβουλεύτηκε. Εκείνη ακολούθησε τον π.Κοσμά, και από εκείνη τη στιγμή άνοιξε και ο παράδεισός της».
Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος, τόνισε σε άλλο σημείο: «Ήταν πρώτη στην Εκκλησία. Πρώτη στους φυλακισμένους. Επισκεπτόταν προβληματικές οικογένειες. Φρόντιζε για τους Ιεραποστόλους. Μας είχε σαν παιδιά της. Μας περίμενε μεσάνυχτα να φθάσουμε μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι. Τα χέρια της ήταν πάντα γεμάτα με δώρα αγάπης. Μητέρα Θεανώ αγκάλιαζες τους Ιερείς, αλλά ιδιαιτέρως τα παιδιά και όλα τα μοίρασες τα υπάρχοντα σου. Δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό σου. Την τελευταία μέρα την επισκέφθηκα στο νοσοκομείο. Δεν καταλάβαινε τίποτα. Όμως, μετά την ευχή που της διάβασα, γύρισε, με κοίταξε, με χαμογέλασε και μου τραγούδησε το τραγούδι, «Μακεδονία ξακουστή». Όταν έφυγα από το νοσοκομείο είπε στις μοναχές εκείνη τη μέρα ότι είδε η μητέρα Θεανώ την Παναγία και της είπε ότι οι βαλίτσες είναι έτοιμες για να φύγει. «Θέλω να με βοηθήσετε να φθάσω στον προορισμό μου» μου είπε.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος τον λόγο του τόνισε: «Μητέρα Θεανώ, έφυγες με πολλές ευλογίες. Τούτη τη στιγμή, θα ήθελα να σου ζητήσω συγνώμη, εάν κάποιες στιγμές σε πίκρανα και σε στενοχώρησα. Γι’ αυτό και βάζω μία μετάνοια μπροστά στο σκήνωμά σου. Και θερμώς σε παρακαλώ, αν βρεις παρρησία στο Θεό, προσευχήσου και για μας, για την Ιεραποστολή, για τα παιδιά της Ιεραποστολής και για τους χριστιανούς. Σε ευχαριστούμε για ό,τι έκανες για μας. Ποτέ δεν θα σε ξεχάσουμε. Αιωνία σου η μνήμη».
Έπειτα, έλαβε το λόγο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος, π. Θεόφιλος Κatang, ο οποίος ανέγνωσε το βιογραφικό της μητέρας Θεανώς, το έργο που ανέπτυξε στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας και αναφέρθηκε στα πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε.
Στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας, πέρασαν όλοι κλήρος και λαός και ασπάστηκαν για τελευταία φορά με δάκρυα στα μάτια το σκήνωμα της μακαριστής Ιεραποστόλου.
Βγαίνοντας από το ναό με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο και μία μεγάλη πομπή ενός χιλιομέτρου που ακολουθούσε κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου για να γίνει η ταφή. Μπορούμε να πούμε ότι στο δρόμο τα συναισθήματα όλων μας ήταν κυρίως χαράς και όχι λύπης. Οδηγούσαμε την μητέρα Θεανώ στην τελευταία της κατοικία. Τα παιδιά του οικοτροφείου έψελναν το Άγιος ο Θεός και οι «μάμες» όπως χαρακτηρίζονται εδώ, τραγουδούσαν χριστιανικά τοπικά τραγούδια από αυτά που τραγουδούσαν μαζί με την μητέρα Θεανώ όλα αυτά τα χρόνια που έζησε εδώ στο Κολουέζι.
Πριν φθάσουν στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, ο Σεβασμιώτατος μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου της Ιεραποστολής, έκανε μία δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μητέρας Θεανώ, η οποία επί 5 μήνες νοσηλευόταν εκεί.
Έπειτα, έφθασαν δίπλα στην Ιερά Μονή, όπου εκεί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο και τάφηκε το σκήνωμα της μακαριστής Ιεραποστόλου, μητέρας Θεανώς Μουσδελεκίδου.
Πλέον αναπαύεται το σώμα της από τους κόπους και τα βάσανα. Αφιέρωσε τον εαυτό της για 33 ολόκληρα χρόνια στην υπηρεσία του Ευαγγελίου και του ανθρώπου.
Ας είναι αιωνία της η μνήμη.
ΠΗΓΗ.ΡΟΜΦΕΑ


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου