ΠΗΓΗ  Carusos Art critics            
  Η ενενηντάχρονη καλόγρια Άννα Καρούσου θεια του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου από τα Καρουσάτα της Κεφαλονιάς μονάζει στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου στους πρόποδες του Αίνου για πάνω από σαράντα χρόνια.
Η μοναχή Άννα Καρούσου ήταν νοσοκόμα και ενταγμένη στον Ερυθρό Σταυρό εργάστηκε κατά την περίοδο του πολέμου και της Κατοχής ως νοσοκόμα.
Στάλθηκε στην Αμερική και εργάστηκε ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο του Detroit.
Την παρεκάλεσαν να μείνει στην Αμερική χάριν της μεγάλης της εργατικότητας και δράσης ως εθελόντρια σε πολλά νοσοκομεία και αναρρωτήρια της Αμερικής.
«Εγώ παιδί μου δεν έχανα ποτέ φλέβα και το χέρι μου λες και το οδηγούσε μια θεια δύναμη πάντα ήταν ανάλαφρο και δεν πόναγε κανένας ασθενής» μου είπε.
Η καθολική εκκλησία της ζήτησε να ενταχτεί και να βοηθήσει τους αρρώστους αποδίδοντας της πολλές τιμές σαν δήγμα συναδελφοσύνης με τους ορθόδοξους.
Η μοναχή Άννα Καρούσου όμως νοστάλγησε την Ελλάδα και την πατρίδα της την Κεφαλονιά και επέστρεψε στον τόπο της. Έκτοτε μονάζει στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου προστάτη του νησιού της Κεφαλονιάς. Όλα της τα λεφτά τα έδωσε στον Άγιο Γεράσιμο 17.000.000 εκατομμύρια δραχμές (χρυσά λεφτά για την εποχή εκείνη), αλλά και το μοναστήρι την υποδέχτηκε και της έκαναν μεγάλες τιμές.
Τώρα δίπλα στην ηγουμένη Κασσιανή στο κελί με αριθμό 3 συνεχίζει να εργάζεται και να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Άγιο του νησιού.
Σεβάσμια Γερόντισσα πια δέχεται από όλο τον κόσμο τους πιστούς και προσεύχεται για αυτούς. «Ανιψιέ μου να έχεις την ευχή μου όπου και αν είσαι» μου είπε όταν την αποχαιρέτησα και αυτά τα λόγια μου έδωσαν δύναμη στην Χριστιανική μας πίστη, ως επισφράγισμα ελπίδας του έργου των αγίων μοναχών και της προσφοράς τους.
(Φωτογραφίες: Ο Ελληνο-Καναδός μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Καρούσος με την θεια του Γερόντισσα Άννα Καρούσου στο κελί της στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς, η Μοναχή Άννα Καρούσου ως εθελόντρια Αδελφή Νοσοκόμα στην Αμερική, και η Σεβάσμια Γερόντισσα με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο)