Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η Ηγουμένη Ευγενία της Μονής Κοιμ. Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς Κυνουρίας



site analysis


Εκοιμήθη η Ηγουμένη Ευγενία της Μονής Κοιμ. Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς Κυνουρίας











Το εσπέρας  της Τρίτης 18ης Μαρτίου 2014 η Ηγουμένη Ευγενία Παναγοπούλου ( κατά κόσμον Μαρκέλλα) της Ι. Μονής Κοιμήσεως  Θεοτόκου  Παλαιοπαναγιάς  ( Παναγίας Ελεούσης ) Κυνουρίας παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού και εκοιμήθη εν Κυρίω.  

Η μακαριστή Ηγουμένη Ευγενία ήταν γνωστή για την ακούραστη προσωπικότητά της, τον αγώνα της για την αναστήλωση και την ανακαίνιση των Μοναστηρίων που επαξίως διακόνησε,  για το πλούσιο  φιλανθρωπικό της έργο, όπως επίσης και για την  συνεργασία της  υπό την καθοδήγηση   του Σεβ. Ποιμενάρχη μας, με στόχο την  ριζική ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Παλαιοπαναγιάς. Στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε πέραν κάθε προσδοκίας πάντα με την ευλογία της Παναγιάς μας.
Συνδύαζε πάντοτε   με το βίο και το έργο της την αγάπη με την πίστη, δημιουργώντας τον κατά Χριστόν άνθρωπο.
Καταγόμενη από το Καστρί της Κυνουρίας ήταν θυγατέρα του   Βασιλείου  και της  Αικατερίνης το γένος Τσαγκαρη.
Είδε το πρώτο φώς του κόσμου το έτος 1932 στον Αγ. Νικόλαο ( Καστρί ) Κυνουρίας.
Προσήλθε εις την Μονή Μαλεβής την 10η  Δεκεμβρίου  του έτους  1956.
Η Μοναχική της Κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου Μαλεβής  την 15η Μαΐου 1961  οπού και έμεινε επί τριάντα έτη.
Εγκαταστάθηκε και διακόνησε ως νέα Μοναχή της Μονής Μαλεβής    κάτω από αντίξοες συνθήκες, με  περισσό ζήλο,  προσωπικό  μεγάλο και δύσκολο αγώνα, και αδιάλειπτη προσευχή  πάντοτε με την συνεργασία της αδελφότητα της Μονής, μπόρεσε και στήριξε την Μονή, ενώ γυρνώντας και κτυπώντας πόρτα - πόρτα συνέλεγε την αγάπη του κόσμου ( σιτάρι στους κάμπους, λάδι στα χωριά της Κυνουρίας,  μούστο στους αμπελότοπους, δέρματα από τα πασχαλινά σφάγια, καρύδια και κάστανα  στα γύρω χωριά)  τόσο στην Κυνουρίας όσο και  ανά την  Ελληνική Επικράτεια και εκτός αυτής,  με στόχο την ανακαίνιση και στήριξη της  Μονής.

Την 24ην  Ιουνίου του 1991 ανέλαβε την Μονή Παλαιοπαναγιάς Κυνουρίας οπού και εκεί εργάστηκε σκληρά για μια εικοσαετία και πλέον  επιτυγχάνοντας με την  αγαστή συνεργασία του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και των  αδερφών  της Μονής, αφενός μεν την ριζική ανακαίνιση της Μονής αφετέρου δε την αξιοποίηση του συνόλου των κτημάτων της Μονής.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2007 η μακαριστή  Μονάχη Ευγενία ενθρονίστηκε με κάθε λαμπρότητα Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παλαιοπαναγιάς Κυνουρίας. Μαζί με την μακαριστή αδελφή Ανθούσα και την αδελφή της Μονής Μαριάμ εργάστηκαν για την ανάδειξη και περιφρούρηση της ιστορικής Μονής Παλαιοπαναγιάς.
Το κοινωνικό, φιλανθρωπικό και  πνευματικό της έργο είναι μεγάλης  σημασίας.
Η γλυκύτητά της, η αγάπη της και η καθαρότητα της καρδίας της ήταν κάτι το ανεπανάληπτο.
          Η οργάνωση της Ιεράς Μονής της Παναγίας μας σε πρότυπο μοναχικής πολιτείας και αγάπης αποτελεί  παράδειγμα προς μίμηση για την Κυνουρία.
Η μακαριστή Ηγουμένη δεν έδωσε ποτέ σημασία στα κοσμικά, το χρήμα και την κτήση αυτού. Επηρεασμένη από το «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» ενίσχυε όποιον ζητούσε την βοήθειά της.
Η μακαριστή διακόνισσα  της  Μονής, ορμώμενη από τα φιλανθρωπικά αισθήματα και την ευγενική της πρόθεση κατόπιν εγκρίσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας προέβη σε γενναιόδωρη χορηγία προς το Κράτος και την Τοπική κοινωνία της Κυνουρίας προσφέροντας οικόπεδο στη θέση «ΠΑΝΑΓΙΤΙΚΟ»  9.000 τ.μ.  για την ανέγερση του Σχολείου  Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου.
Στόχος της ως άνω δωρεάς ήταν η συνδρομή στην πνευματική καλλιέργεια και μόρφωση των νέων βλαστών της Κυνουρίας.
Σε αυτή την εποχή που ζούμε  η οποία είναι εποχή κατάρρευσης των ηθικών και κοινωνικών αξιών, η Ηγουμένη Ευγενία ήταν  από τα λίγα φωτισμένα πνεύματα, ήταν ένας ξεχωριστός φωτεινός φάρος  που με τη δράση της ποθούσε  και οδηγούσε όλους τους ανθρώπους  κοντά στον Ιησού Χριστό.


Η Εξόδιος Ακολουθία της Μακαριστής Ηγουμένη της Ι.Μ. Κοιμ. Θεοτόκου  Παλαιοπαναγιάς  Κυνουρίας,    Ευγενίας  Μοναχής τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ την Τετάρτη 19η Μαρτίου 2014 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στον επικήδειο τον οποίον εξεφώνησε ομίλησε και σκιαγράφησε αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα που κοσμούσε τις Μοναστικές αδελφότητες της Μητροπόλεώς  μας.
Εκατοντάδες χριστιανών έφθασαν πρωί - πρωί στην Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία από κοντά και μακριά να ασπαστούν το σκήνωμα της μακαριστής.
          Δεκάδες κληρικοί παρέστησαν στην Εξόδιο Ακολουθία ενώ συμμετείχαν Μοναχοί και Μοναχές τόσο από την Μητρόπολή  μας όσο και από άλλες Μονές της χώρας μας.
           Ευχόμαστε να έχει καλό παράδεισο και να προσεύχεται στην θριαμβέβουσα Εκκλησία για εμάς.
Αιωνία αυτής η μνήμη.+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
ΠΗΓΗ.arcadia.portal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου