Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η ενάρετη γερόντισσα Χρύσα και τα θαύματα στη ζωή της



site analysis


Η γερόντισσα Χρύσα από το χωριό Φούφας (+περ. 1960) είχε ένα γιο ο οποίος είχε χάσει το φως του. Το έπαθε ξαφνικά, εκεί που έβοσκε τα πρόβατα.
Βορειοανατολικά της κοινότητας Μηλοχωρίου ανέβλυζε θαυματουργικό αγίασμα. Η θεοφοβούμενη Χρύσα, ένα Σάββατο απόγευμα, πήγε με μια άλλη συγχωριανή της και πήρε από το ευλογημένο εκείνο νερό. Όταν επέστρεψαν, έδωσε στο άτυχο παιδί της να πιει, ελπίζοντας στο θαύμα.

Την άλλη μέρα, Κυριακή πρωί, έσπευσε στον οίκο του Θεού για να λατρέψει το όνομά Του. Η Θεία λειτουργία προχωρούσε. Κάποια στιγμή εισέρχεται η νύφη της. Αναγγέλλει το χαρμόσυνο νέο: Ο γιος της έγινε καλά είδε πάλι το φως του! Η Χρύσα ψύχραιμη και ευλαβής, δεν διέκοψε τη λατρεία του Θεού:
-Πήγαινε, της είπε. Όταν τελειώσει η λειτουργία θα έρθω. Μόλις γύρισε στο σπίτι, διαπίστωσε το θαύμα. Άρχισαν να συρρέουν οι χωριανοί. Θέλουν να μάθουν τι έγινε. Η ενάρετη μητέρα διηγείται τα θαυμάσια του Θεού.
Ξαφνικά, την έπιασαν κρυάδες. Έγειρε και είπε στη νύφη της να της ρίξει ένα σκέπασμα. Κρύωνε... Και άλλο σκέπασμα... Τότε ήταν που η αγία οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή της παρουσιάστηκε και της είπε: -Εγώ έδωσα το φως στο παιδί σου. Και εσύ να δώσεις τώρα το φως σε μένα. Είμαι θαμμένη τόσους αιώνες. Της υπέδειξε ακριβώς το σημείο που έπρεπε να σκάψει. Όταν συνήλθε, ενημέρωσε τους συγχωριανούς της για την επιθυμία και την εντολή της οσιοπαρθενομάρτυρος του Χριστού Παρασκευής. Δεν πίστεψαν στα λόγια της. Ύστερα η Αγία την προέτρεψε να απευθυνθεί ονομαστικά σε μερικούς επιτρόπους του Μηλοχωρίου. Αυτοί πείσθηκαν και έσκαψαν. Στην αρχή βρήκαν σκαλοπάτια. Συνέχισαν. Τελικά βρέθηκε μια εικόνα της Αγίας Παρασκευής μεγάλων διαστάσεων, σκαλιστή πάνω σε κεραμίδι. Ήταν το έτος 1928. Στον τόπο της ευρέσεως κτίστηκε ένα εκκλησάκι, στο οποίο η γερόντισσα Χρύσα έμεινε αφιερωμένη μέχρι της κοιμήσεως της, γύρω στο 1960. Εκεί, όπου υπάρχει και ο τάφος της.
Στη δεκαετία του 60 ιδρύθηκε ανδρικό μοναστήρι προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, υπαγόμενο στη μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών, και Εορδαίας.

Από το βιβλίο Γερόντισσα Μυρτιδιωτίσσα, η ασκήτρια της Κλεισούρας 1886 – 1974, του μητροπολίτου Ωρωπού και Φυλής Κυπριανού, Φυλή Αττικής σσ 27 - 29.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου