Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Δεν βρέθηκαν στον τάφο της τα οστά της Χριστιανής κυρά Βασιλικής του Αλή πασά


 site analysis
kyra vasiliki 3
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr

Έχει αναληφθεί από πλευράς μιας μερίδας Θεσπρωτών η πρωτοβουλία της μερικής ή ολικής μετακομιδής των οστών της Χριστιανής κυρά Βασιλικής του Αλή πασά στο χωριό καταγωγής της, το Πλαίσιο Φιλιατών.
Ο πρόεδρος του Θουκιδίδειου Συλλόγου Συβότων, ιστορικός ερευνητής Γρηγόριος Καλεγορόπουλος, έκανε έγγραφα σχετικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τελικά το αίτημα κατέληξε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού, όπου και ο τάφος της κυρά Βασιλικής.
Ο εφημέριος της ενορίας απάντησε στον κ. Καλογερόπουλο πριν λίγες ημέρες ότι δεν βρέθηκαν τα οστά της κυρά Βασιλικής στον τάφο της, γιατί, προφανώς, με την πάροδο πολλών ετών, έλιωσαν, δηλαδή υπήρξε φυσιολογική αποσύνθεση.
Συγκεκριμένα ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Κατά την διάρκεια της εφημερειακής μου θητείας στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού, προέβην προ 23ετιας εις τον εξωραϊσμό του τάφου της κυρά Βασιλικής, όπου διεπιστώθη η μη ύπαρξη οστών. Συνάγεται έτσι ότι μετά την πάροδο τόσον ετών ένα τέτοιο φαινόμενο είναι άκρως φυσιολογικό». Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η Κυρά-Βασιλική στα τελευταία χρόνια της ζωής της έζησε απομονωμένη ή και περιφρονημένη στο χωριό Κατοχή. Πέθανε από δυσεντερία στο Αιτωλικό στις 11 Δεκεμβρίου του 1834, σε ηλικία 45 ετών.
Ωστόσο ο κ. Καλογερόπουλος θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να διαλύθηκαν εντελώς τα οστά της και υποθέτει ότι τάφηκε στο χωριό Κατοχή, όπου ζούσε, και όχι στο Αιτωλικό, άρα εκεί πρέπει πλέον να αναζητηθούν τα οστά της και γενικά προτείνει οι ιστορικοί να διερευνήσουν το θέμα. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, θέτει το εξής ερώτημα: «Πώς είναι δυνατό η Κυρά Βασιλική να είχε ενταφιαστεί στο Αιτωλικό, ενώ η οικία, που ζούσε, ήταν στην κοινότητα Κατοχής, η οποία απέχει περί τα δέκα τρία χιλιόμετρα μακριά από το Αιτωλικό;».
Και η απάντηση, που δίνει, ως μια εκδοχή, όχι ως απόδειξη, είναι ότι «πολύ αργότερα και πιθανότατα, αφού μαθεύτηκε σε ευρεία κλίμακα στην Ελλάδα το σημαντικό ιστορικό και χριστιανικό έργο της κυρά Βασιλκής επί εποχής κυριαρχίας της στα Γιάννινα ως ευνοούμενης του Αλή πασά, τότε μπορεί να είχε γίνει μια πρωτοβουλία συμβολικής ανέγερσης τάφου άνευ οστών μπροστά από την είσοδο της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών».
ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
Ασκώντας επιρροή στον τύραννο των Ιωαννίνων, και με ξεδιπλωμένη την αίσθηση του χρέους της απέναντι στην πατρίδα της, προστάτευσε πολλούς Χριστιανούς από την εκτέλεση. Την ίδια στιγμή κρυφά τελούσε τα θρησκευτικά της καθήκοντα, ενώ διατηρούσε σχέσεις και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Φρόντιζε να τονώνει την πίστη των Χριστιανών και να τους προτρέπει να μη δειλιάζουν.
Μια παιδούλα ήταν, άντεξε, όμως, μέσα στην πανωλεθρία, γιατί ήταν μεγαλωμένη με ιδανικά, είχε φόβο Θεού και το «Κύριε ελέησον» δεν έλειπε από τα χείλη της, καθώς ακράδαντα πίστευε στη θεία επέμβαση.
kyra vasiliki 1
kyra vasiliki 1
kyra vasiliki 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου