Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

“Ιερό καθήκον των ορθοδόξων χριστιανών είναι να αντισταθούμε στο κακό με καλό, στον διχασμό με αδελφοσύνη(”ΛΟΓΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΑΣ



site analysis
20131211-IMG_3215ΛΟΓΟΣ
ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11-12-2013

Σεβασμιώτατοι αρχιερείς

Πανοσιολογιώτατε, αγαπητέ εν Κυρίω πάτερ Εφραίμ

Αγαπητοί εν Κυρίω πανοσιολογιώτατοι πατέρες, οσιώτατοι μοναχοί, φιλόθεοι αδελφοί και αδελφές

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της ενδόξου εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού και πάλιν μετά χαράς και αγάπης σας χαιρετούμε στην δική σας ευλογημένη γη. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ονομάζει τα Χριστούγεννα «επίσημον (δηλ. πολύ σημαντική) εορτήν», «την απαρχήν πασών των εορτών», διότι σε αυτήν ακριβώς θεμελιώνονται όλες οι υπόλοιπες εορτές. Σύντομα όλοι μας θα βιώσουμε τις πανηγυρικές στιγμές της συναντήσεως με την μεγάλη αυτή ημέρα.

Ο κατεξοχήν διδάσκαλος της μετανοίας, ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος στον λόγο του στα Χριστούγεννα γράφει τα εξής: «Η παρούσα νύκτα προσφέρει γαλήνη και ειρήνη στην οικουμένη. Η νύκτα αυτή ανήκει στον Πράο – ας αφήσει ο καθένας μας την οργή και την σκληρότητα• ανήκει στον Ταπεινό – ας δαμάσει ο καθένας μας την υπερηφάνειά του και ας ταπεινώσει την υπεροψία_ του. Ανέτειλε νυν η ημέρα του ελέους – ας μην επιδιώκει κανένας εκδίκηση για την προσβολή που υπέστη• είναι η μέρα της χαράς –  ας μην γίνει κανένας αιτία λύπης η στενοχωρίας για τον άλλον• είναι η μέρα της ευδοκίας – ας συγκρατηθεί κάθε είδους αγριότητα• είναι η μέρα ξάστερη – ας δαμαστεί ο θυμός που αναταράσσει την ειρήνη και την γαλήνη».

Αυτά τα λόγια γράφτηκαν τον 4ο αιώνα μ.Χ. αλλά διαβάζοντάς τα θαρρείς ότι έχουν ειπωθεί στις μέρες μας. Εμείς μετά πολλής λύπης παρατηρούμε ότι σήμερα η ειρήνη και η φιλαδελφία σαν να φεύγουν από την ζωή μας, σε πολλούς υπερισχύει η διάθεση να μην υποχωρήσει ο ένας στον άλλον. Το υψηλό και ιερό καθήκον μας των ορθοδόξων χριστιανών συνίσταται στο να αντισταθούμε στο κακό με καλό, στον διχασμό με αδελφοσύνη. Να μην γογγύζουμε όταν ο Κύριος μας στέλνει θλίψεις και ασθένειες, επειδή αυτό είναι ακριβώς το αστέρι που θα μας οδηγήσει στην σωτηρία. Ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την αγάπη μεταξύ των λαών μας και να ξεριζώσουμε το πνεύμα του μίσους που επικρατεί στη σημερινή κοινωνία.

Για μας, τους Ρώσους μοναζόντες -και για τον μοναχικό μας αγώνα, και για την διακονία μας στον κόσμο- το στήριγμα και η πηγή δυνάμεως πάντα υπάρχει το Άγιον Όρος. Οι σχέσεις μας με το Άγιον Όρος γίνονται πιο στενές. Η πνευματική άνθιση στην Μονή μας οφείλεται κυρίως στο παράδειγμα των Αγιορειτών μας αδελφών. Γι  αὐτό, εξ όλης της καρδίας μας σας ευχαριστούμε για αυτήν την πνευματική συμπαράσταση και τις θερμές προσευχές που γίνονται για μας στο Άγιον Όρος.

Από τότε, Γέροντα Εφραίμ, που έγινε μία παρόμοια εκδήλωση στην Αθήνα το 2011, ο Κύριος έκρινε να περάσετε δύσκολες δοκιμασίες, το βάρος των οποίων προσπαθήσαμε και εμείς, κατά το δυνατόν να συμμεριστούμε μαζί σας. Αλλά και όλος ο λαός μας, επειδή μέχρι τώρα με ευγνωμοσύνη ενθυμείται την παρουσία στην Ρωσική γη -σε διάφορες πόλεις και γωνίες της χώρας μας- της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας – όπως θα ψάλλει σήμερα η παιδική μας χορωδία: «Η Ζώνη της Παναγίας Θεοτόκου, στον εαυτό της ενώνοντας τον λαό, έζωσε όλην την Πατρίδα μας, από του Ντον μέχρι του Νορίλσκ τα πεδία…»

Με την πάντιμη Ζώνη της η Υπεραγία Θεοτόκος ένωσε όλους τους Ρώσους. Το μεγάλο Ρωσικό έθνος τραυματισμένο, αφενός με τα σκληρά γεγονότα του 20ου αιώνα, αφετέρου δε διαμέσου πολλών προκλήσεων και σκανδάλων του σύγχρονου κόσμου φάνηκε ένας λαός ενωμένος στην πίστη όπως παλαιά, στους περασμένους αιώνες • χάρη ακριβώς σ  αυτού του είδους ένωση η Αγία Ρωσία μπόρεσε να επιβιώσει σε πολλές δυσκολίες και πολλές επιδρομές των αλλοφύλων.

Θα θέλαμε άλλη μία φορά εκ μέρους όλων των ορθοδόξων της Ρωσίας να σας απευθύνουμε λόγια ευγνωμοσύνης για αυτήν την μεγάλη χάρη. Δεν ήταν δυνατόν τέτοιο αγαθό και σημαντικό έργο να έμενε χωρίς την σφραγίδα των πειρασμών και της εκδικήσεως του εχθρού. Ο Παντελεήμων Κύριος που κατέβηκε στην γη σε μορφή δούλου και με πολλή ταπείνωση, Αυτός παραχώρησε να δοκιμαστεί και η Μονή Βατοπαιδίου. Τότε, σε εκείνες τις δύσκολες μέρες, ο Ρωσικός λαός, σαν ένας άνθρωπος στάθηκε στην άμυνα της δικαιοσύνης: μαζεύτηκαν πολλές υπογραφές προς υπεράσπιση του Γέροντα Εφραίμ, στον ορθόδοξο κόσμο κανένας δεν έμεινε αδιάφορος στο γεγονός. Όλοι προσεύχονταν και πίστευαν ότι θα θριαμβεύσει το δίκαιο και η σκέπη της Παναγίας δεν θα εγκαταλείψει την Μονή Βατοπαιδίου. Σε αυτήν την δοκιμασία όλοι οι όντως ορθόδοξοι των λαών μας ενώθηκαν πιο πολύ και έγιναν πιο οικείοι ο ένας στον άλλο.

Τα Χριστούγεννα είθισται να προσφέρουμε δώρα στον πλησίον μας, μιμούμενοι τους αρχαίους μάγους που έφεραν δώρα στο Θεονήπιο. Σε ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας σε εσάς, επιτρέψτε να σας προσφέρουμε το χριστουγεννιάτικο δώρο μας – την συναυλία της χορωδίας των παίδων του ορφανοτροφείου «Παραμυθία» της Μονής μας του Αγίου Νικολάου Μαλαγιαροσλάβετς. Τα κορίτσια θα σας παρουσιάσουν ρωσικούς και ελληνικούς χορούς και τραγούδια, κάλαντα – με σκοπό να σας χαρίσουν την χριστουγεννιάτικη χαρά και για άλλη μία φορά να εκφράσουν την αγάπη μας σε σας, στον λαό σας και την Αγία Εκκλησία σας. Δεχθείτε από μας τις ευχές για την επικείμενη λαμπρή και ευφρόσυνος εορτή της του Χριστού Γεννήσεως, όπως επίσης για το ερχόμενο νέο «ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου».

Χριστός γεννάται. Δοξάσατε!
www.pemptousia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου