Γεννήθηκε στη Καλαμάτα γύρω στο 291 από γονείς, ευσεβείς και φιλόθεους, το Νικόλαο και τη Δέσποινα, μετανάστες από την Ιταλία. Η Αγία Ξένη εκτός της σωματικής της ομορφιάς ήταν γεμάτη από αρετές. Ο διοικητής της περιοχής Δομητιανός συνάντησε μια μέρα την Αγία και θέλησε να την κάνει γυναίκα του σαγηνευμένος από την ομορφιά της. Κατέφυγε σε ένα μάγο για να κάνει την αγία να τον ερωτευθεί. Η Αγία με τη δύναμη του Σταυρού απέκρουσε τις μεθοδείες του διαβόλου. Όταν ο διοικητής την κάλεσε αυτή απόκρουσε τις προτάσεις του λέγοντας ότι η μοναδική αγάπη και πόθος της καρδιάς της ήταν ο Ιησούς Χριστός.
Ο Δομητιανός για να την εξαναγκάσει να τον παντρευτεί την έκλεισε σε μια σκοτεινή φυλακή. Βλέποντας την άρνησή της την παρέδωσε σε βασανιστήρια. Προσευχόμενη μέσα στη φυλακή δέχθηκε την επίσκεψη του Κυρίου Ιησού, ο οποίος θεράπευσε τις πληγές της. Την επόμενη ημέρα συνέτριψε τα είδωλα σε ένα ειδωλολατρικό ναό που την οδήγησαν. Τα βασανιστήρια έγιναν σκληρότερα αλλά η χάρη του Θεού γέμιζε την Αγία.
Ο Χριστός σε νέα επίσκεψή του τις ανάγγειλε το θάνατό της. Στις 3 Μαΐου του 318, καταδικάσθηκε σε θάνατο. Αφού προσευχήθηκε στον Θεό έσκυψε το κεφάλι της στο ξίφος του δημίου. Ο δήμιος έφερε την καρδιά της πάνω σε ένα δίσκο στον διοικητή το δε σώμα της το κομμάτιασε και το έκαψε. Οι στάχτες του σώματός της που τις μάζεψαν οι πιστοί έγιναν πηγή θαυμάτων