Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η Αγία Ταμάρα η βασίλισσα (Μνήμη 1 Μαΐου)



site analysis


Η Αγία Ταμάρα η βασίλισσα (Μνήμη 1 Μαΐου)
Η αγία Ταμάρα (Θάμαρ) η Μεγάλη ήταν βασίλισσα της Γεωργίας (1184–1212), κόρη και διάδοχος του βασιλιά Γεωργίου Γ ‘, με τον οποίο συμβασίλευσε από το 1178.
Γεννήθηκε περί το 1165 και καταγόταν από την αρχαία γεωργιανή δυναστεία των Μπαγκραντίντ. Η βασιλεία της Ταμάρας έμεινε γνωστή στη Γεωργιανή Ιστορία ως Χρυσή Εποχή.
Η Αγία διακρινόταν για τη μεγάλη ευλάβεια της και το ιεραποστολικό της έργο. Συνεχίζοντας το έργο του παππού της, αγίου Δαβίδ (τιμάται 25 Ιανουαρίου), διέδωσε τον Χριστιανισμό σε όλη την Γεωργία και ανήγειρε ναούς και μονές.
Το 1204, ο κυβερνήτης του σουλτανάτου Ρούμα, ο Ρούκν-εν-Ντίν, έστειλε μία διαταγή στη βασίλισσα Ταμάρα, σύμφωνα με την οποία η Γεωργία έπρεπε να αρνηθεί την πίστη στον Χριστό και να ασπασθεί τον Μουσουλμανισμό.
Η Αγία Ταμάρα αρνήθηκε και σε μία ιστορική μάχη, κοντά στή Βασιανή, ο γεωργιανός στρατός νίκησε τους Μουσουλμάνους. Η σοφή και δίκαιη βασιλεία της Αγίας Ταμάρας της χάρισε την αγάπη του λαού της. Η Αγία διήλθε τα τελευταία χρόνια του βίου της στο μοναστήρι των Σπηλαίων της Μπάρζια. Το κελί της συνδεόταν με την εκκλησία με ένα παράθυρο, διά μέσου του οποίου μπορούσε να προσεύχεται στον Θεό κατά τη διάρκεια των ιερών Ακολουθιών. Κοιμήθηκε με ειρήνη το 1213 και συγκαταριθμήθηκε στη χορεία των Αγίων.
Η μνήμη της αγίας Ταμάρας τιμάται, επίσης, και την Κυριακή των Μυροφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου