site analysis
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΠΟΤΑΜΙΑΙΝΗΣ
Αυτός ο αββάς ‘Ισίδωρος ο ξενοδόχος όταν συναντήθηκε με τον Μέγα Αντώνιο, του είχε διηγηθεί και τα πιο κάτω: «Στον καιρό του Μαξιμίνου του τυράννου, ήταν μια πολύ όμορφη κόρη που λεγόταν Ποταμιαίνη. Αυτή ήταν δουλεύτρα σ’ ένα παράνομο και ασελγή άρχοντα ο οποίος την πίεζε να κάνει το κακό θέλημα του, και της έταζε να της δώσει πολλά χρήματα. Η κόρη όμως δεν ήθελε ούτε να ακούσει τέτοια άτιμη κουβέντα. Εκείνος δε ο ασελγής, που δεν άντεχε τον πειρασμό και την καταφρόνηση της κόρης, πήγε στον ηγεμόνα και την κατάγγειλε ότι είναι χριστιανή, πως υβρίζει τους θεούς και τους βασιλιάδες δίνοντάς του και πολλά λεφτά να την πείσει να κάνει το θέλημά του χωρίς να την τιμωρήσει. Αν όμως δεν πείθεται να την βασανίσει με πικρές τιμωρίες μέχρι να πεθάνει.
Έφεραν λοιπόν την Ποταμιαίνη ενώπιον του κριτηρίου και ο τύραννος με κολακευτικά λόγια προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να την πείσει να κάνει το θέλημά του. Άρχισε τότε με διάφορα τιμωρητικά όργανα να τη βασανίζει χωρίς να πετυχαίνει τίποτα. Διέταξε να την βάλουν σε πυρωμένο χάλκωμα γεμάτο πίσσα. Ενώ έβραζαν την πίσσα της λέγει ο τύραννος- πήγαινε να κάνεις το θέλημα του αφέντη σου η θα σε ρίξω μέσα στο καζάνι με την πίσσα. Τότε η κόρη του λέγει Δεν είδα αδικότερον δικαστή από εσένα, ούτε θα βρεθεί, επειδή με αναγκάζεις στην ασέλγεια.
Θύμωσε ο δικαστής και διέταξε να την ρίξουν ολόγυμνη μέσα στην πίσσα. Τότε η κόρη φώναξε. σε ορκίζω στο κεφάλι του βασιλέα, να μη μου βγάλουν τα ρούχα, και μόνη μου θα κατεβώ σιγά σιγά μέσα στην πίσσα, για να γνωρίσεις τη δύναμη που μου χαρίζει ο Χριστός τον Οποίον εσύ δε γνώρισες. Την άφησε ο τύραννος και αυτή κατέβηκε μέσα στο χάλκωμα με τη καυτή πίσσα και όταν έφτασε η πίσσα μέχρι το λαιμό της, παρέδωσε το πνεύμα της στο Θεό.
Πολλοί ακόμη άνδρες και γυναίκες μαρτύρησαν τότε στην Αλεξάνδρεια και πήραν του μαρτυρίου το στεφάνι.
Από το βιβλίο του π. Χαράλαμπου Νεοφύτου “Βιαστές της βασιλείας του Θεού”, που ευγενικά μας διέθεσε.
Υπάρχουν βιβλία γνωστά σε πολλούς και άλλα σε λίγους και μερικά σε ελάχιστους. Ένα από τα λίγο γνωστά βιβλία είναι και το «Λαυσαϊκό», αρχαίο βιβλίο του πέμπτου αιώνα μ.Χ. Το βιβλίο γράφτηκε από τον επίσκοπο Ηρακλείδη, όπως δείχνει και το δείγμα σελίδας που παραθέτουμε πιο πάνω. Ο συγγραφέας του βιβλίου έζησε 30 χρόνια μοναχός και 20 χρόνια επίσκοπος.
Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι μια συλλογή βιογραφιών των ασκητών, ανδρών και γυναικών, που έζησαν στις άγονες έρήμους της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης και γράφτηκαν για το θαλαμηπόλο του αυτοκράτορα Θεοδοσίου, το Λαύσον τον Πραιπόσιτο, από τον οποίο πήρε και η συγγραφή, το όνομα «Λαυσαϊκό»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου