Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Αδελφή Όλγα, Άγγελος Αγάπης - (Νίκος Σίμος)



site analysis


Είχα αρρωστήσει από ελονοσία τον Αύγουστο του 1991, όταν βρισκόμουν στην Αφρική. Τρεις μέρες ψηνόμουν στον πυρετό. Ο π. Χαρίτων είχε ορίσει τις Αδελφές ανά δύο να με παρακολουθούν τη νύχτα. Η Αδελφή Όλγα ως γερόντισσα με φρόντιζε την ημέρα. Ήμουν ναρκωμένος και κάθε φορά που άνοιγα τα μάτια μου, έβλεπα την Αδελφή Όλγα να έχει ένα βιβλίο στο χέρι και συνέχεια να προσεύχεται.
Αδελφή, σας παρακαλώ, καθήστε λίγο. Με ξανάπαιρνε ο ύπνος. Ξανασυνερχόμουν κάποτε. Στην ίδια στάση η Αδελφή, ακίνητη.
Αδελφή, σας παρακαλώ.
Ναι, ναι, αλλά πάλι όρθια στην προσευχή.
Νίκος Σίμος
Πρόεδρος του Ιερ/κού συλλόγου Πατρών «Πρωτόκλητος»

         «Δεν έχει σύνορα η καρδιά.
           Δεν έχει σύνορα ο κόσμος».
Οι στίχοι αυτοί του Γιάννη Ρίτσου βρίσκουν την πλήρη έκφρασή τους στην προσωπικότητα της Όλγας Παπασαράντου.

Δεν είχε σύνορα η καρδιά της Αδελφής Όλγας, χωρίς σύνορα και η αγάπη της. Απέραντη η αγκαλιά της, αγκαλιά μάνας για όλους τους ανθρώπους. και κυρίως για τον πιο καταφρονεμένο και πονεμένο άνθρωπο στον πλανήτη μας, τον Αφρικανό. Αυτόν τον άνθρωπο διακόνησε εικοσιπέντε χρόνια, λαμπάδα αναμμένη που καιγόταν για τη ζωή του και την προκοπή του.
«Έφυγε η Μητέρα μας, η αγία Μητέρα μας, η Μητέρα των Αφρικανών Χριστιανών. Στις καρδιές μας τ’ όνομά της είναι γραμμένο με χρυσό. Δε θα χαθεί ποτέ» είπε ο Αφρικανός φοιτητής της Θεολογίας Μπάϊ – Μπάϊ στον επικήδειο λόγο του, αποχαιρετώντας την πνευματική του Μητέρα, Αδελφή Όλγα.
«Δοξάζω το Θεό που μου έδωσε την ευλογία να έχω μια τέτοια συνεργάτιδα, που αποδείχτηκε ανεκτίμητος θησαυρός και στύλος του ιεραποστολικού έργου της Κανάγκα. Είχε τόσες αρετές που την έκαναν αξιαγάπητη στους ιθαγενείς που την αισθάνονταν ως μητέρα τους», έγραψε ο π. Χαρίτων Πνευματικάκις.
Αγάπη και προσευχή η ουσία της ζωής της. Ποια αγάπη; Να ξεχαστεί κάποιος μέσα στον άλλον και να ζήσει μέσα απ’ αυτόν. Αυτό έπραξε η Αδελφή Όλγα. Ξέχασε τον εαυτό της ολότελα και έζησε μέσα από τη φτώχεια, τον πόνο και τη χαρά των συνανθρώπων της.
         Πέτυχε το σχεδόν ακατόρθωτο σε μια εποχή που έχει αναγάγει το συμφέρον σε αυθεντία ζωής. Σε μια εποχή που έφτιαξε μια δικιά της εντολή αντιστρέφοντας την εντολή του Θεού. Ο Θεός είπε: « θα κερδίζεις το ψωμί σου με τον ιδρώτα του προσώπου σου» και ο άνθρωπος είπε στον εαυτό του: θα κερδίζεις το ψωμί σου με τον ιδρώτα του προσώπου των άλλων. Η Αδελφή Όλγα έκαμε με τη ζωή της πράξη τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην προς Φιλιππησίους επιστολή του: «Μη τα εαυτών σκοπείτε, αλλά τα των ετέρων έκαστος».
Άγγελος Αγάπης και προσφοράς και στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ως νοσηλεύτρια η Αδελφή Όλγα. Διακόνησε χιλιάδες ασθενείς και τους  οδήγησε στο δρόμο του Θεού με την αγάπη της και την προσευχή της.
Και είναι, στ’ αλήθεια, δυνατό όπλο η προσευχή στον αγώνα για προσφορά και ηθική τελείωση.
Ο μεγάλος Ιρλανδός πολιτικός του 19ου  αιώνα Οκόννελ έλεγε: «Είμαι πιο δυνατός γονατιστός για προσευχή, παρά όρθιος με το όπλο στο χέρι».
           Η προσευχή της Αδελφής Όλγας ακουγόταν πιο δυνατά από το Θεό, γιατί ήταν εναγώνια κραυγή ικεσίας για το καλό των άλλων ανθρώπων και την προκοπή του ιεραποστολικού έργου.
Και όταν, εξαιτίας κατάγματος στο πόδι, μεταφέρθηκε επειγόντως στην Αθήνα και αναγκάστηκε να μείνει πλέον στον «Οίκο Ειρήνης», εξακολουθούσε συνεχώς να προσεύχεται δοξολογώντας το Θεό και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της. « Το μόνο που θέλω, έλεγε, είναι να φύγω. Έζησα αρκετά. Να δω άγγελο Κυρίου φωτεινό να με πάρει μαζί του. Τίποτα άλλο δε θέλω».
Και ο άγγελος ήρθε – 17 Αυγούστου 1996 – ολοφώτεινος και πήρε την άγια ψυχούλα της, και την έφερε στον ουρανό, κοντά σ’ Εκείνον που τόσο αγάπησε υπηρετώντας με αυταπάρνηση τα πλάσματά Του. Απέδειξε η Αδελφή Όλγα με την άγια πορεία ζωής της ότι « το Εσύ είναι η έδρα της απόλυτης αξίας του Εγώ. Μέσα στο εσύ ενσαρκώνεται όλο το νόημα της ζωής, όλο το νόημα του σύμπαντος».
Ιεραπόστολος Όλγα Παπασαράντου:
           Δρόμος φωτεινός και δρομοδείχτης Παραδείσων.

Από το βιβλίο της Δήμητρας Μέγα με τίτλο:  « Η Ορθοδοξία σε λυτρωτικές πτήσεις » εκδόσεωςβτου Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Συλλόγου ο Άγιος Οικουμένιος

Πηγή: trikalaola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου