Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Tάφηκε στο Βόλο η Αθ. Πούλιου, που επί 25 χρόνια εργάστηκε ιεραποστολικά στην Αλβανία



site analysis
pouliou 3Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr

Κοιμήθηκε η Αθανασία Πούλιου σε ηλικία 80 ετών, με καταγωγή από το Βόλο, που από το 1994 έως το 2019, εργάστηκε ιεραποστολικά με πολύ ζήλο και αυταπάρνηση και καλοσύνη και ενθουσιασμό και δυναμισμό στην Εκκλησία της Αλβανίας.
Προσέφερε τις υπηρεσίες της, που ήταν πολύτιμες για την αλβανική κοινωνία, ειδικά εκείνα τα πρώτα έτη μετά την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος στον τομέα της υγείας, που γνώριζε άριστα, αφού επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, από το 1960 έως το 1994, ήταν νοσηλεύτρια και προϊσταμένη στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας».
Στην εξόδιο ακολουθία της στη Μακρινίτσα Βόλου, παραβρέθηκε 15μελής αντιπροσωπεία από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και τον ιερομόναχο Αναστάσιο Μαμάγι, που μετέφεραν τα συλλυπητήρια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους συγγενείς της, αλλά και εξήραν την προσφορά της, που μπορεί αυτή η προσφορά να ήταν ταπεινή ως προς τον τρόπο άσκησής της, ήταν, όμως, σπουδαία ως προς τα αποτελέσματά της.
Σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στη μνήμη της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας κάλυψε τα έξοδα ταφής της, σαν μικρό δώρο αποχαιρετισμού και επιβράβευσης του έργου της.
Μετά τη συνταξιοδότησή της, δεν προτίμησε να αποσυρθεί, αλλά έσπευσε στα Τίρανα να ενισχύσει το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, γιατί γι' αυτήν η πληρότητα της ζωής δεν νοούνταν έξω από τη συναίσθηση της προσωπικής ευθύνης.
Με κίνητρο πρωταρχικό των πράξεων και των αποφάσεών της το άπλωμα του συναισθήματός της, συνεργάστηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στον κοινό σκοπό της ανιδιοτελούς αγάπης χωρίς διακρίσεις.
Όταν το Νοέμβριο του 1999 ο Μακαριώτατος ίδρυσε το «Ορθόδοξο Διαγνωστικό Κέντρο Ευαγγελισμός» στα Τίρανα, ένα από τα πιο σύγχρονα πλέον Ιατρικά Κέντρα στην Αλβανία με 24 ειδικότητες, ήταν από τα στηρίγματα της Πολυκλινικής, της οποίας υπήρξε και διευθύντρια και φρόντισε για δημιουργία δομών υγείας και σε άλλες περιοχές Αλβανίας.
Το σημαντικό και ουσιαστικό του έργου της φαίνεται και από το γεγονός ότι συνεχώς μεριμνούσε για τους αρρώστους με αληθινή στοργή.
Και δεν ήταν λίγοι αυτοί, καθώς από τότε που πρωτοξεκίνησε το Ιατρικό Κέντρο «Ευαγγελισμός» μέχρι και τώρα έχει δεχθεί 2,5 εκατομμύρια ασθενείς για διάφορες εξετάσεις! Πάντοτε χαρούμενη, ποτέ σκυθρωπή, γιατί δινόταν στο συνάνθρωπο, που υπέφερε.
Το χρέος της προς τον πλησίον το εκπλήρωνε ως έκφραση εσωτερικού αγωνίσματος και ηθικής καλλιέργειας, κάτι, που καταξίωνε την ύπαρξή της.
Γι' αυτό δεν αισθανόταν κανένα βάρος, αλλά αντίθετα νοημάτιζε και αρτίωνε την ύπαρξή της.
Αυτό, που την ξεχώριζε, ωστόσο, ήταν το μεγάλο μυστικό της, το μυστικό της χαράς της, που δεν ήταν άλλο από την αγάπη, την προσφορά της αγάπης.
Το μυστικό της χαράς της, της αληθινής, βρισκόταν εκεί: Στην αγάπη, γι' αυτό τόλμησε και πήγε σε πέτρινα χρόνια στην Αλβανία και συνταίριασε τους βηματισμούς της με αυτούς του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Ως Ορθόδοξη αντλούσε πλημμύρα χαράς από την αγάπη. Συναισθανόταν απόλυτα τη σκέψη και την πράξη του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ότι όποιος προσφέρει αγάπη, βρίσκει χαρά, ζει τη χαρά, ζει το πλήρωμα της χαράς.
Ποτάμι, που ξεχυνόταν η αγάπη της, έκανε την έρημο παράδεισο.
Γι' αυτήν πλησίον δεν ήταν μονάχο οι κοντινοί της, αλλά και οι μακρινοί. Τα σκελετωμένα από τη φτώχεια παιδάκια, οι ταλαιπωρημένοι από τις ασθένειες συνάνθρωποι, οι διωγμένοι. Με το πνεύμα και το φρόνημα της Ορθοδοξίας γινόταν και ήταν όλοι αδέλφια της.
Με την απλότητά της κατόρθωνε τα δύσκολα να τα κάνει εύκολα, απλοποιώντας φαινομενικά σύνθετες καταστάσεις και διέκρινε τα αποτυπώματα του Θεού μέσα από την αποκωδικοποίηση ανθρώπινων συμπεριφορών. Ζούσε πάντοτε με αναστάσιμη πνοή. Και αυτή η πνοή δεν πρόκειται να εξαεριστεί.
ΠΗΓΗ.ΡΟΜΦΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου