Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Η Αγία Ανθούσα



site analysis



Πατέρας της ήταν ο δυσσεβής αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος. Οι ευσεβείς μητέρα της, η Ειρήνη, την ανέθρεψε πραγματικά σύμφωνα με το ευαγγέλιο.

Όταν η μητέρα της ανέλαβε την αντιβασιλεία το 780 πρότεινε στην Ανθούσα να μοιραστούν την εξουσία, εκείνη όμως αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε επίσημο αξίωμα.
Όσο ζούσε στα ανάκτορα, φορούσε τα πολυτελή αυλικά ενδύματα, αλλά κάτω από αυτά αφορούσε κατάσαρκα τρίχινο χιτώνα. Τηρούσε αυστηρή νηστεία, δεν έπινε παρά μονάχα νερό και ξεδιψούσε μάλλον μετά άφθονα δάκρυα που έρρεαν από τα μάτια της όταν προσευχόταν.

Τελικά, αποτάχθηκε τελείως τα εγκόσμια και εκάρη μοναχή από τον πατριάρχη άγιο Ταράσιο στο μοναστήρι της Ομονοίας στη Βασιλεύουσα το 784. Από τότε δεν ξαναβγήκε από το μοναστήρι και υπήρξε παράδειγμα ταπείνωσης για όλες τις αδελφές. Φρόντισε ιδιαίτερα για το στόλισμα του ιερού ναού του Καθολικού και υπηρετούσε ταπεινά στην τράπεζα θεωρώντας ότι είναι η τελευταία απ' όλες τις αδελφές.
Με αυτόν τον τρόπο αφού στεφανώθηκε με την βασίλισσα των αρετών την ταπείνωση, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή της στον Κύριο σε ηλικία 52 χρονών το 811. Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη της στις 12 Απριλίου.

ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, τ. 8ος Απρίλιος, εκδόσεις ΊΝΔΙΚΤΟΣ, ΑΘΗΝΑΙ 2007, σελ. 114-115.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου